Besplatne online edukacije – vrijedi li to?

U posljednjih nekoliko godina, besplatne online edukacije, MOOC-ovi (Massive Open Online Courses) postale su izuzetno popularan način stjecanja dodatnog obrazovanja. Omogućile su lako stjecanje dodatnih znanja i vještina, bilo za posao, bilo za stjecanje “soft-skillova”. Uz to mnogi se educiraju i o područjima koja ih osobno zanimaju bez nekog interesa da si na tim znanjima izgrade karijeru.

Ovdje ću opisati 4 MOOC platforme koje ja osobno najčešće koristim. Ima ih još, ali ove četiri su vjerojatno najkorištenije i imaju najviše edukacija u ponudi). Napomenuo bih da MOOC-ove nudi i naš CARnet, međutim ponuda otvorenih edukacija je još dosta mala.

edX.org

Ima vjerojatno najbolju ponudu edukacija iz različitih područja. Teško je da netko ne nađe barem jednu edukaciju koja ga zanima, bilo osobno, bilo profesionalno. edX nudi edukacije mnogih prestižnih svjetskih sveučilišta i fakulteta, poput MIT-a, Harvarda, Oxforda.

edX

Coursera.org

Druga je platforma za MOOC edukacije, slična edX-u. Prije nekoliko godina je totalno primijenila i sučelje i uvela naplatu. Meni osobno je bila bolja i više user-friendy od edX-a, ali od te promjene više preferiram edX. To ne znači da je Coursera loša, dapače. I tu se nudi mnoštvo različitih programa i edukacija.

Coursera

FutureLearn.com

Future Learn nudi nešto manje edukacija nego prethodne dvije i uglavnom se nalaze ponude edukacija Britanskih sveučilišta i fakulteta. Usprkos nešto manjoj ponudi nego prethodne dvije platforme i ovdje je lako naći nešto zanimljivo i//ili korisno.

FutureLearn

Udemy.com

Za razliku od prethodnih platformi, Udemy nije vezan uz sveučilišta i nudi uglavnom edukacije “How-to” tipa. Na Udemy-u gotovo svatko može nuditi edukaciju. Jedan od načina zarade je nuditi vlastite edukacije na Udemy-u, naravno ako ste se spremni potruditi i napraviti privlačne edukacije. Ovdje ima nešto besplatnih edukacija, ali se većina toga plaća. Udemy često daje popuste na edukacije, pa je moguće ako vam se posreći edukaciju koja je koštala više od 1.000 kuna kupiti za manje od 100 kuna. Ovdje je ponuda šarolika i stvarno se nudi svašta, pa treba biti oprezan, čitati recenzije i komentare kako ne biste potrošili novce na lošu edukaciju.

Udemy

Na edX, Coursera i FutureLearn platformama većina edukacija je besplatna za pohađanje i mnoge (čak i većina) su self-paced, odnosno nemate neke stroge rokove za polaganje testova i ispita. No, da ne bi bilo zabune, pohađanje (auditing) edukacije je uglavnom besplatan, međutim plaća se certificiranje. Većina edukacija primjerice na edX-u košta između 49 i 99 dolara, a neke su grupirane u cijele programe pa onda ukupna cijena zna preći i tisuću dolara. Ako vam je bitno da si u CV ili na LinkedIn profil stavite certifikat npr. MIT-a morat ćete to i platiti. Ako vam je samo do stjecanja znanja i razmjene iskustava (forumi za diskusije su standardni dio svake edukacije), to možete uglavnom steći besplatno, što je također sasvim u redu.

I na kraju, samo da napomenem kako sve platforme osim FutureLearna imaju i vlastite mobilne aplikacije pa se lako možete educirati i na mobitelu.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Loading